Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Stiftelsen Lantbruksforskning söker ny forskningschef

Vill du vara med att främja forskningens roll inom innovation? Stiftelsen Lantbruksforskning söker ny forskningschef när Kjell Malmlöf går i pension.

Om oss

Stiftelsen Lantbruksforskning är lantbruks- och trädgårdsnäringens egen forskningsstiftelse. Genom stiftelsen tar företagarna i de gröna näringarna ansvar för finansieringen av svensk behovsdriven forskning. Stiftelsen finansierar strategiskt viktig forskning- och innovation som har avgörande betydelse för utvecklingen av konkurrenskraftiga och hållbara lantbruks- och trädgårdsföretag. Om rollen I detta arbete har du som forskningschef en central roll som stiftelsens ansikte utåt. Du kommer att ansvara för Stiftelsen Lantbruksforsknings forsknings - och utvecklingsprogram, från behovsinventering till beslut. Tillsammans med vår VD tar du aktiv del och initiativ till att utveckla strategisk samverkan inom FoI för de gröna näringarna på ett sådant sätt att Stiftelsen Lantbruksforsknings roll och varumärke stärks, vilket är en viktig roll. 

Till dina dagliga uppgifter hör:

  • att driva det löpande arbetet med Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningsprogram.
  • att vidareutveckla stiftelsens strategiska programsatsningar i nära samarbete med andra aktörer i livsmedelskedjan.
  • arbetsledningsansvar för stiftelsens forskningssekreterartjänster.
  • att stödja kommunikation, uppföljning och förmedling av forskningsresultat.
  • ansvar för forskningsfinansiering i samband med utlysningar och beredning av projektansökningar.
  • att vara föredragande inför styrelsen gällande beviljande och avslag av dessa.
  • strategiskt utvecklingsarbete och vetenskaplig idéscouting omvärldsbevakning av forsknings- och kunskapsutveckling. 

Som forskningschef arbetar du nära VD och styrelseordförande och tillhandahåller underlag i samband med uppvaktningar, utvärderingar och annan extern kommunikation. Du deltar även i arbetet med utvecklingen av kopplingen mellan forskning och innovationer genom bland annat Formas, Jordbruksverket och Innova. 

På kansliet har vi påbörjat ett arbete kring effektivisering och kvalitetssäkring av återrapportering och presentation av forskningsresultat och vi förväntar oss att du fortsätter att leda det arbetet. 

Om dig 

Du behöver inte ha gröna fingrar för att arbeta som forskningschef hos oss men vi kräver dock att du har en doktorsexamen med relevant inriktning. Generell kunskap om forskningsprocessen från hypotes till slutrapportering är även det ett krav liksom god kunskap om behovsdriven forskning. Du bör även ha erfarenhet av arbete i gränslandet mellan forskning och näring eller annan del av näringslivet. Goda och relevanta nätverk på nationell och internationell nivå är av stor vikt för rollen liksom kunskap om och förankring inom akademin, gärna inom lantbruksforskning men även företagande och entreprenörskap. Vidare ser vi gärna att du är van vid att arbeta med verksamhetsutveckling och produktstödjande FoI. 

För att bli framgångsrik i rollen bör du även ha en god förståelse för de politiska systemen och möjligheterna inom Europa med exempelvis Horizon 2020 och EIP. Vi förutsätter att du har en god förmåga och drivkraft att fånga upp dagens och morgondagens frågeställningar och behov inom forskningsområdet och är en god omvärldsanalytiker. Du har förståelse för vad som skapar tillväxt i ett företag och ett gediget intresse för och erfarenhet av hur forskningsresultat ska omsättas i praktiken. Därtill är du duktig på att knyta samarbeten med olika typer av människor och kompetenser. 

Till dina personliga egenskaper hör en prestigelös och kommunikativ personlighet. Du är analytisk och noggrann i ditt arbete, förändringsorienterad och hjälpsam med god samarbetsförmåga. 

Vi erbjuder dig 

För rätt person erbjuder vi en roll med stort inflytande där du får möjlighet att utveckla ditt nätverk och forskningsområde både nationellt och internationellt. Kanske arbetar du idag inom den akademiska världen och är nyfiken på vad gränslandet mellan forskning och näringsliv kan ha att erbjuda? Då kan detta vara språngbrädan du behöver. 

Vår verksamhet vilar på värdegrunden Ansvarstagande, Trovärdighet, Demokratisk grundsyn och Nytta för näringen. 

Vi vill på ett ärligt och ansvarsfullt sätt bidra till ett lönsamt och hållbart lantbruksföretagande där vi skapar trovärdighet genom kompetens, öppenhet och respekt för människor, djur och natur. Vi har en demokratisk grundsyn där den enskilda lantbrukarens/producentens behov och förväntningar är utgångspunkter för vårt arbete. 

Är du forskningschefen vi söker? 

Är en hållbar utveckling av de gröna näringarna något som får ditt hjärta att slå snabbare? Ivrar du för forskningens roll inom innovation? Då rekommenderar vi att du söker tjänsten snarast, dock senast 23 november. Vi håller intervjuer löpande och tillsätter tjänsten så fort vi har hittat rätt person för positionen. 

I denna rekrytering samarbetar Stiftelsen Lantbruksforskning med Badenoch & Clark. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult Robert Samuelsson eller Daniel Grape på telefon 020-15 18 18.

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansök här.

Syntesrapport om IPM-forskning - "Research and Development Projects with Focus on IPM: A Synthesis Report" Nyhetsbrev #5 2017 Verksamhetsberättelse och projektkatalog 2016 Nyhetsbrev #3 2017 Nyhetsbrev #1 2017 Från forskning till nytta – länken som håller Nyhetsbrev #6 2016 Nyhetsbrev #5 2016 Verksamhetsberättelse och projektkatalog 2015 Nyhetsbrev #4 2016 Nyhetsbrev #3 2016 Nyhetsbrev #2 2016 Nyhetsbrev #1 2016 Fosforförluster från jordbruksmark Lantbruk & trädgård 2030 Internationell kartläggning Nyhetsbrev #1 2018 Nyhetsbrev #2 2018 Ny riktad utlysning för hållbar kost från en hållbar livsmedelskedja Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningsdag Nyhetsbrev #3 2018 Nyhetsbrev #4 2018 Nyhetsbrev #5 2018 Stiftelsen Lantbruksforskning söker ny forskningschef Rapport från projektet Eurodairy: Minska användningen av antibiotika hos mjölkföretag i Europa Nyhetsbrev #6 2018 Nyhetsbrev #4 ute nu Nyhetsbrev #1 2019 Nyhetsbrev #5 ute nu Nyhetsbrev #6 Nyhetsbrev #2 2020 Nytt nyhetsbrev ute nu! Nyhetsbrev #3 är ute nu Stiftelsen Lantbruksforsknings verksamhetsberättelse 2019 Läs vårt senaste nyhetsbrev! Nyhetsbrev #1 2021 ute nu! Nyhetsbrev #4 ute nu Stiftelsen Lantbruksforsknings verksamhetsberättelse 2018 Stiftelsen Lantbruksforsknings verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelsen 2020 Nyhetsbrev #2 2021 Två riktade utlysningar - Framtidens jordbruks- & miljöteknik Fråga forskaren: Hur avvänja gris utan zinkoxid? Ca 40,5 miljoner avsätts till Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning Film: Hot och hat hotar lantbrukares hälsa Fråga forskaren: hur vet jag om mina fält blir drabbade av toleranta ogräs? Nytt nyhetsbrev från Stiftelsen Lantbruksforskning Lantbrukarnas egen forskningsfinansiär spår en god framtid Ett projekt fick medel i proteinutlysningen Nyhetsbrev #2 2022 Verksamhetsberättelsen 2021 Verksamhetsberättelsen 2022
Prenumerera på vårt nyhetsbrev